Kartschoenen, raceschoenen

Voor kartschoenen geldt dat er geen vorm van homologatie is. Dat wil zeggen dat de FIA/CIK geen directe eisen aan de nekprotectie stelt.

Wanneer u aan kartwedstrijden gaat deelnemen, is dan ook van toepassing dat de meeste organisatoren in hun reglementen de eisen voor deze kledingstukken hebben opgenomen.
In het algemeen geldt; veiligheid staat voorop; laat u zich goed informeren alvorens nekprotectie aan te schaffen.

Een groot scala aan kartschoenen wordt aangeboden. Gemaakt van leer tot suède tot kunststof, al dan niet gevoerd en vooral ook in veel prijsklassen.

Tip: let u op de stugheid van de zool. Wanneer je langere tijd met je voet op dat gas- of rempedaaltje drukt wil een te slappe zool nog wel eens zorgen voor een pijnlijke voetzool doordat het pedaal telkens tegen de bal van de voet wordt gedrukt.

Tip: in een kart zie je nogal eens dat de rijder wat meer op de "buitenkant van de voet" rijdt. Daardoor drukt de zijkant van de voet erg tegen de buitenste voorzijde van de schoen. Bij een te slappe schoen ga je dan met de voet over de rand van de zool "hangen", waardoor je flinke pijnlijke zijkanten van de voeten kunt krijgen. Let dan ook goed op de - algemene - stevigheid van de schoen.

Tip: draag voor de kartsport ontworpen en geproduceerde kartschoenen.

Over kwaliteit kunnen we hier geen uitspraken doen, dat kan per model kartschoen verschillend zijn. Goede voorlichting door de aanbieder is van groot belang.

Voorschriften bij organisaties

De organisaties stellen vaak als enige eis dat de kartschoenen de voeten en enkels geheel bedekken en deze afdoende beschermen. E.e.a. ter beoordeling van de wedstrijdleiding. 

Lees meer over

Nieuwe reactie toevoegen