Welke uitrusting heb je nodig als karter?

Wil je beginnen met het karten om uiteindelijk net als Max Verstappen te eindigen als kampioen in de Formule 1? Start dan snel, dit proces zal namelijk erg lang duren! Om echt stappen te kunnen maken als racer is het van belang om de juiste spullen te hebben. Zo heb je dus niet alleen een kart nodig, maar ook nog een uitrusting. Stel dat energie vergelijken even uit en kies ervoor om eerst de onderstaande spullen aan te schaffen zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen aan je kartavontuur. 

Kartschoenen

Het belangrijkste onderdeel van een goed paar kartingschoenen is de hielgrip. Als je in een auto rijdt, is je hak niet zo belangrijk, maar in een kart kan je hak gemakkelijk wegglijden op de plastic of aluminium vloerplaat. Elke raceschoen van hoge kwaliteit heeft een goede hielgrip die dus gebruikt kan worden als karter. Zulke laarzen zijn bovendien dunner dan een normaal paar sneakers. Hierdoor heb je meer gevoel op het pedaal. 

Racepak

Een goed pak is essentieel. Als er een ongeluk is gebeurd en je zou uit de kart komen, biedt het pak je veel bescherming omdat het is gemaakt van slijtvast materiaal. Je comfortabel voelen in je pak kan je bovendien helpen ontspannen op de baan. De pakken die door indoortracks worden geleverd, zijn geweldig voor dat niveau van racen, maar als je in buitenkampioenschappen racet, moet je iets zoeken met meer vulling en geschikte ventilatieopeningen. Voor veel outdoor karting evenementen moet je een erkend CIK FIA pak hebben. Zonder het juiste soort pak mag je namelijk niet racen in MSA-evenementen. Als je niet het juiste pak draagt, mag je niet eens in de kart stappen voor een oefensessie, laat staan voor een race.

Helm

Het vinden van een fatsoenlijke helm is natuurlijk ook cruciaal, vooral als je buiten racet. Als je MSA-races doet op een groot buitencircuit, moet je een door MSA goedgekeurde helm hebben, die je voldoende bescherming biedt in het geval van een botsing. Helmen voor indoor karting zijn beschikbaar tegen lagere kosten, hoewel de meeste indoorbanen alles bieden wat je nodig hebt. Desondanks kan het een goed idee zijn om een eigen helm te kopen die precies past om je hoofd. 

Handschoenen

Goede karthandschoenen zijn gewatteerd, wat helpt bij het absorberen van een deel van de schokken die door het stuur komen. Dit is erg handig, vooral tijdens lange races. De juiste kartschoenen en handschoenen kunnen een echte impact hebben op je raceprestaties. En ze geven je niet alleen een voorsprong in praktische zin, er is een psychologisch voordeel om in de beste uitrusting voor een race te verschijnen. Mensen die niet over de beste uitrusting beschikken, gaan er ineens van uit dat degenen die dat wel hebben echt goed zijn en geven ze wat meer ruimte op de baan. Zonder enige twijfel is er een mentale boost te krijgen door de juiste spullen te hebben. Het draait allemaal om je comfortabel en zelfverzekerd voelen in je kart.

Nieuwe reactie toevoegen