Bodyprotector
Voor bodyprotectie geldt dat er geen vorm van homologatie is. Dat wil zeggen dat de FIA/CIK geen directe eisen aan de nekprotectie stelt.
In het algemeen geldt; veiligheid staat voorop; laat u zich goed informeren alvorens bodyprotectie aan te schaffen.
Wanneer u aan kartwedstrijden gaat deelnemen, is van toepassing dat de meeste organisatoren in hun reglementen de eisen voor deze kledingstukken hebben opgenomen.
Rib en borstblessures wil je het liefst voorkomen. Niets zo vervelend voor een karter als bijvoorbeeld gekneusde ribben. Een blessure die je over het algemeen wel een keer op zult lopen, echter de mate waarin is zeker van belang. Een goede bescherming kan veel leed besparen.
Waren het tot een aantal jaren terug vooral de eenvoudige ribprotectors, vestjes met schuimvulling en een protectie in de vorm van een kunststof cocon die veelal werden gedragen, tegenwoordig zie je steeds meer uitgebreide bodyprotectors aangeboden worden. Je ziet om je heen wel dat die bodyprotectors niet altijd even goed zitten wanneer men in een juiste maat kartstoel plaatsneemt.
Een tip bij aankoop; pas de bodyprotector niet alleen op maat, maar kijk of deze ook comfortabel onder de kartoverall kan worden gedragen en vooral ook of deze nog comfortabel gedragen kan worden in een kartstoel.
Regelmatige controle van de kwaliteit van de nekprotector is aan te bevelen.
Algemeen bij kneuzingen
Bij gekneusde ribben is er sprake van beschadiging van het weefsel, dus niet van het bot op zich (botten bevatten geen zenuwen). Een zeer pijnlijke blessure. Vaak voel je het weefsel dat aan de botten vast zit of er of er omheen zit. Tussen de ribben bevinden zich spieren, bloedvaten en zenuwen. Bij een kneuzing worden de ribben tegen de spieren, bloedvaten of zenuwen gedrukt. Dit weefsel wordt beschadigd (gekneusd) met pijn als gevolg.
Alleen al de trillingen via de kartstoel op de ribben doorgegeven kunnen een kneuzing veroorzaken. Daarom is een goedpassende ribprotector in combinatie met een goed aansluitende/passende kartstoel van evident belang.
Diverse modellen van ribprotectie en bodyprotectie worden aangeboren: van eenvoudig uitgevoerde enkele ribprotectie tot een complete outfit voor rib-borst-rug-schouders. Uiteraard in diverse prijsstellingen.
Enkele voorkomende voorschriften bij organisaties
De bodyprotector dient direct onder de race overall te worden gedragen.
De bodyprotector dient minimaal de borst, rug en schouders van de rijder te beschermen en mag in combinatie gedragen worden met een ribprotector.
Voor rijders jonger dan 16 jaar is bodyprotectie verplicht.
De bodyprotector moet in onbewerkte en goede staat verkeren.
Over kwaliteit kunnen we hier geen uitspraken doen, dat kan per model bodyprotector verschillend zijn. Goede voorlichting door de aanbieder is van groot belang.